Роман у новелах «12 сезонів жінки» Ксенії Фукс може асоціативно відсилати до казки «12 місяців» – тим більше, що й імена своїм дванадцяти героїням дванадцяти новел письменниця підібрала так, аби перша літера імені відповідала першій літері назви місяця. Але те, про що пише Ксенія Фукс, – зовсім не казка, а реальність, яка за своєю оголеністю, болісною правдивістю, сміливістю говорити про табуйоване без жодних формул оминання, суспільним викликом, ситуаціями, які, наче Уленшпігель, промовляють: «Я твоє дзеркало», більше вписується в етику та естетику іншого шанувальника сезонів – Кім Кі Дука.

«12 сезонів жінки»

Те, як пише Ксенія Фукс, читати легко і навіть захопливо: вона вміє оповідати історії (можете переконатися, послухавши уривок). Те, про що пише Ксенія Фукс, читати не так легко (і у кожного на це будуть свої причини), але важливо (насамперед терапевтично), оскільки це ще один крок до здорового суспільства, яке вміє працювати зі своїми травмами.

Ось що сказала з приводу «12 сезонів жінки» авторка передмови письменниця Христя Венгринюк: «Ця книжка висвітлює все те, що заведено замовчувати в сучасному суспільстві: неписані канони краси, від яких дівчатка потім помирають через анорексію чи інші «легкі» бьюті-процедури, токсичні стосунки, які терпить більшість жінок і дівчат, боячись залишитись на самоті, фізичне та психічне насилля над жінками, замовчування цього всього, бо ж досі не вивітрилося «б’є – значить, любить», аборт – як вибір чоловіка, а не жінки, у тілі якої це все відбувається, і багато-багато іншого. Ксеня це все розповідає, описує і дає кожній жінці приклад, як не прожити це все самій, як не прижитися з цим, а боротися і вийти не лише без психотравми, а й сильною та непереможною».

Про специфіку роману, мотивацію написання, найважливіші меседжі та про читачів «12 сезонів жінки» ми поспілкувалися з Ксенією Фукс.

  • Якою була Ваша мотивація взятися за написання «12 сезонів жінки»?

Мене в принципі цікавлять якісь табуйовані теми або теми, пов‘язані з певними соціальними проблемами. Ідея написати саме таку книгу прийшла якось сама собою, були написані деякі історії про жінок, і потім я вирішила їх об‘єднати в такий собі маніфест, присвячений сучасній жінці, показати, з якими непростими життєвими ситуаціями ця жінка зіткається і наскільки різними та суперечливими вони можуть бути.

  • До чого для Вас найважливіше привернути увагу читачів, суспільства?

Мені хотілося написати відверту, чесну та сміливу книгу про те, що присутнє в нашому суспільстві, але не всі готові це визнавати чи про це говорити. Сексуальність, сексуальна орієнтація, побутове насилля, психологічне насилля, застарілі гендерні ролі, проблеми самосприйняття.

  • Опишіть читача (-ку) «12 сезонів жінки»?

Читачі моєї книжки – це неупереджені, так би мовити, «open-minded» люди, які не схильні до консервативної моделі поведінки та готові міняти її у суспільстві.

Роман Ксенії Фукс «12 сезонів жінки» – це спільний проєкт «Видавництва 21» та Літературної агенції OVO. Книгу проілюструвала Катерина Дорохова. Дизайн обкладинки розробила Анна Стьопіна.

Книга вийде у червні, але на сайті «Видавництва 21» уже оголошено її передпродаж, який триватиме до 10 червня.

Додатковро: Ксенія Фукс читає уривок із роману «12 сезонів жінки».

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735