На початку квітня у «Видавництві 21» побачить світ книга табірних спогадів польського філософа, історика філософії Барбари Скарґи «Після визволення... 1944–1956». Книгу видано за підтримки Польського Інституту в Києві.Переклад українською здійснено Дмитром Антонюком за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі в рамках Стипендіальної програми Gaude Polonia.

Книга охопила і висвітлила 11-річний період життя Барбари Скарґи (1944–1956), упродовж якого вона була позбавлена волі за діяльність у лавах Армії Крайової, у 25-річному віці ставши радянським в’язнем. Барбара Скарґа пройшла усі пекельні кола радянської каральної системи: п’ять років енкаведистських в’язниць, суворий клімат Комі АРСР, табори посиленого режиму поблизу міста Балхаша (Казахстан), заслання у суворих, виснажливих умовах, робота у колгоспі.

Досвід Барбари Скарґи, її надзвичайна внутрішня сила не можуть не вражати, адже бути політичним зека у Радянському Союзі означало потрапити у нелюдські умови, а бути політичним зека-жінкою – нелюдські умови, значно помножені. Перекладач Дмитро Антонюк, згадуючи Ґустава Герлінґа­Ґрудзінського – автора жаских табірних мемуарів «Інший світ»,– констатує, що на долю Барбари Скарґи випали значно сильніші страждання та складніші випробування. Тим, хто потрапляв у подібні умови, найскладніше було не стільки вижити, скільки знайти в собі сили продовжувати жити з тим непідйомним «багажем» в’язнично-табірного досвіду. Барбара Скарґа не лише вижила фізично, а й спромоглася зберегти людяність, гідність, любов до своєї землі, надзвичайно сильну жагу до життя і навіть почуття гумору.

Спогади Барбари Скарґи правдиво зображують в’язнично-табірні реалії як окремий світ – з його законами, правилами, ієрархічною системою, стосунками, побутом, дозвіллям, специфічною лексикою. Та найцінніше полягає у показі трансформації особистості у вкрай екстремальних умовах, а також у куті зору інтелектуала: Барбара Скарґа не лише констатує, вона осмислює, мислить, шукає і віднаходить пояснення тим чи іншим людським вчинкам.

Незабаром читачі зможуть прочитати цей важливий і багатогранний документ однієї із найскладніших епох. А з 27 березня «Видавництво 21» оголошує передпродаж книги «Після визволення... 1944–1956», який триватиме до 9 квітня.

Замовити книгу можна за цим посиланням: http://www.books-xxi.com.ua/products/pislya-vizvolennya-19441956

Довідка про Барбару Скарґу: http://www.books-xxi.com.ua/brands/skargabarbara

Довідка про Дмитра Антонюка: http://www.books-xxi.com.ua/translators/dmitroantonyuk

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735