22 березня у київській книгарні «Є» (Хрещатик, 46) відбудеться презентація-дискусія «Третій вік: перезавантаження». Розмова вестиметься навколо книги сучасного німецького філософа Вільгельма Шміда «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо», яка вийшла у «Видавництві 21». У дискусії візьмуть участь перекладачка Олександра Мельник-Подолян, літературознавець, доктор філологічних наук, професор, член НСПУ, член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Елеонора Соловей, модератор – есеїст, прозаїк, поет, художник, кандидат філософських наук Анатолій Дністровий. Початок о 19:00.

Книга «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» представляє один із напрямків мотиваційної літератури. І хоча цей сегмент досить популярний і добре представлений на українському книжковому ринку, має велику читацьку аудиторію, саме тема старіння і дотичні до неї – ще майже не заповнена ніша. Ведучи мову на непросту тему старіння, Вільгельм Шмід дуже просто, зрозуміло, толерантно і водночас чесно розмірковує про цей неминучий і закономірний процес. Він пропонує десять кроків до душевного спокою. Про досить непрості речі, явища, процеси філософ говорить просто і зрозуміло, завжди тримаючи у полі зору співрозмовника. Вільгельм Шмід позиціонує цей процес як мистецтво старіння, а не як той, якому потрібно чинити, часто травматичний, опір.

Наше суспільство лише тепер, мікроскопічними кроками починає перезавантажувати своє ставлення до проблеми старіння: проводяться проблемно-тематичні публічні дискусії, усе частіше геронтологи стають гостями радіо- і телестудій, все більш звичними, розповсюдженими, активними стають університети третього віку. Усе це свідчить про те, що наше суспільство готове рухатися у напрямку позитивних соціально-культурних змін.

На перший погляд, книга Вільгельма Шміда призначена суто літнім людям, покликана навчити, призвичаїти їх жити з цим віковим біологічним процесом осмислено і зі смислом. Але ж, коли йдеться про тему старіння, то важливими є акценти не лише на тих, людях, для яких цей стан вже є актуальним, а й на тих, хто ще поки належить до інших вікових категорій. І саме такі книги, як «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» і розмови на дотичні теми зумовлюють зміну ставлення до літніх людей. Вчать молоду людину бути гуманнішою, чутливішою і співчутливішою, уважнішою до своїх літніх співгромадян, близьких. Намагаючись збагнути проблему старіння у зв’язку поки що з кимось іншим, людина оберігає себе від травматичного сприйняття себе у майбутньому, у новій якості; замислюючись над питанням гідного старіння, починає, так би мовити, інвестувати у себе майбутнього вже у молодості.

Книга Вільгельма Шміда своєю темою і проблемним колом об’єднує представників різних вікових груп і завжди гарантує особливо цікаве і корисне спілкування. «Видавництво 21», книгарня «Є» запрошують усіх взяти участь у розмові про третій вік, про те, чи готове наше суспільство перезавантажити своє ставлення до цього питання, про ті кроки, які пропонує здійснити Вільгельм Шмід, щоби старіння можна було назвати гідним або вдалим, наскільки ці кроки практично можливі в Україні тощо. І звісно, учасники презентації не лише поміркують над цими та іншими питаннями, а й поділяться власним досвідом, розкажуть про третій вік як про одну із життєвих задач, яка вирішується, а не як про проблему.

Нагадаємо, що у квітні 2017 року Центр Gedankendach за підтримки Goethe-Institut спільно з «Видавництвом 21» провів три заходи, присвячені темі третього віку: http://www.books-xxi.com.ua/announce/kviten-pid-znakom-dushevnogo-spokoyu

Книга Вільгельма Шміда «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо»: http://www.books-xxi.com.ua/catalog/evropejska-politsya/brand-shmidvilgelm

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735