У «Видавництві 21» вийшла книжка письменника, журналіста і музичного критика Соми Морґенштерна (1890–1976) «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині». Над перекладом працювала Галина Петросаняк. Видання здійснено за підтримки Державної канцелярії Австрійської Республіки, Фонду майбутнього Австрійської Республіки, Представництва Австрійської служби академічного обміну (м. Львів).

 

 

 

«В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» – це автобіографія Соми Морґенштерна, що охоплює його дитячі та юнацькі роки (приблизно кінець ХІХ століття – 1914 рік). «Він був галичанином, а точніше – подолянином, – розповідає про Сому Морґенштерна Галина Петросаняк. – Народився на Тернопільщині, дитинство провів у кількох селах Теребовлянського району, на початку ХХ-го століття навчався в Тернопільській гімназії. У Морґенштерна була чудова пам’ять: мемуари містять безліч деталей з його дитинства: сільський побут, соціальні й національні взаємини на Поділлі кінця ХІХ – початку ХХ століть, устрій польської гімназії в Тернополі, імена й особи вчителів та багато чого іншого, що пересічному читачеві буде цікаво, а для краєзнавців може стати цінним джерелом. Сома Морґенштерн володів українською мовою, якої його навчила нянька-українка. Твердив, що всіма мовами, якими він активно володіє – а таких було вісім – він розмовляє з українським акцентом. У гімназійні роки самотужки вивчав історію України й українську літературу, високо цінував і любив співати українські народні пісні, любив і знав український театр. Сома Морґенштерн написав трилогію «Іскри в безодні», й дія його романів, переважно, відбувається на Поділлі. У романі «Ідилія в екзилі» відображено життя подільського села з фільварком, яким керує орендар-єврей. Це середовище добре відоме авторові, бо він сам ріс на таких фільварках польських дідичів, де його батько був управителем. Сома Морґенштерн був близьким другом Йозефа Рота, про якого написав книжку «Втеча і кінець Йозефа Рота». Впевнена, що його автобіографія нікого не залишить байдужим».

Ця книга буде також особливо цікавою шанувальникам творчості Мартіна Поллака, вона стане своєрідним і дуже органічним доповненням до книжок австрійського автора «Цісар Америки» та «До Галичини». І, звісно, поряд з «Катериною» Агарона Аппельфельда книжка Соми Морґенштерна представить ще один єврейський кут зору на Україну, українців, українську культуру та євреїв в Україні.

Сома Морґенштерн добре знаний в американському та німецькомовному світі. Відкриття ж його творчості, його як особистості для українського читача лише розпочинається.

Більше про Сому Морґенштерна, а також його творчість можна буде довідатися під час заходів, присвячених виходу книжки, які пройдуть у Чернівцях, Тернополі, Івано-Франківську.

  1. 11 березня. Чернівці. Лекція австрійського дослідника життя і творчості Соми Морґенштерна Ґеорґа Дойча «Сома Морґенштерн і Галичина». Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, 5-й корпус (резиденція), конференц-зала Центру Gedankendach, ауд.149. Початок: 13:30. Лекція відбудеться німецькою мовою. Організатори: Центр німецькомовних студій Gedankendach при ЧНУ ім. Юрія Федьковича, «Видавництво 21».

  1. 11 березня. Чернівці, Літературний целанівський центр (вул. О. Кобилянської, 51). Початок: 18:30. Учасники: Галина Петросаняк, Ґеорґ Дойч, Петро Рихло. Організатори: «Видавництво 21», Літературний целанівський центр.

  1. 12 березня. Тернопіль, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка. Початок: 11:10. Організовує доцент кафедри німецької філології та методики викладання німецької мови Світлана Притолюк.
  2. 12 березня. Тернопіль, Книгарня «Є» (вул. Валова, 7-9). Початок: 16:00. Модератор – Юрій Матевощук. Організатори: Книгарня «Є», «Видавництво 21».

5. 15 березня. Івано-Франківськ, Підземний Перехід Ваґабундо. Початок: 18:00. Модератор – Юрій Андрухович. Організатори: Підземний перехід Ваґабундо, «Видавництво 21».

 

Усі заходи відбудуться за підтримки Австрійського культурного форуму. Запрошуємо зацікавлених до участі та спілкування.

Книжка на сайті видавництва (за передпродажною ціною: 27 лютого - 7 березня): http://www.books-xxi.com.ua/products/v-inshi-chasi-yuni-lita-u-shidnij-galichini

Довідка про Сому Морґенштерна: http://www.books-xxi.com.ua/brands/morgenshternsoma

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735