Близькість не поділяє людей на своїх і чужих. Для неї байдуже, як довго триває знайомство: роки, місяці, тижні чи лічені хвилини. Вона накриває з головою, не питаючи дозволу, як невидима, проте непереборна сила. Через погляди, дотики, листи чи навіть блокноти. І ось уже чужинець стає своїм, найближчим, найдорожчим у цілому світі. Другом, янголом, учителем або коханим. І обов’язково тим, із ким хочеться поділитися собою, власним серцем, власними почуттями. З ким хочеться віднайти й розділити радість життя. У цьому збірнику вміщено 10 оповідань, у яких відбуваються важливі безцінні зустрічі, що наповнюють життя героїв сенсом, ніжністю й коханням.

 

«Видавництво 21» оголошує передпродаж нової книги Марії Каменської – «Близькі чужинці». Лише з 17 по 31 липня у Вас є унікальна можливість замовити неймовірну книжку про багатогранність людських стосунків за акційною ціною в 231 гривню, замість 275посилання на книгу.

 

Крім того, ми записали коротку розмову з письменницею про її творчість, близкість та плани на майбутнє:

 

Про що ця книга? Кому вона буде цікавою?
Ця книга про зустрічі. З іншими, а насправді з самим собою, власними бажаннями та внутрішньою правдою. Буде цікава тим, для кого важлива тема стосунків, відвертості та близькості в них.
 
Як довго Ви її писали? З чого починається історія написання?
Оповідання, що увійшли до збірки були написані в різний час з серпня 2020 року по липень 2021 року. Більшість оповідань написана в 2021 році.
 
Чи усі оповідання увійшли в книгу? Чи влаштовує Вас те, якою книгу надрукували?
У збірку увійшли усі оповідання, які я відправила в даному рукописі на розгляд видавництва.
 
Чи можна читати Вашу книжку з будь-якого оповідання? Чи існує принципова різниця у послідовності?
Можна читати з будь-якого оповідання. Але краще йти по порядку. Аби краще познайомитися з героями кожного з них. 
 
Назва – оксюморон. Чому саме така назва, адже, по суті, у читача більше запитань, чим відповідей?
Чесно кажучи, я й не замислювалася, що це оксюморон. Якось просто сподобалось, та й все. Для мене тема близькості дуже важлива. Я досліджую її давно. З ранньою юності, можна сказати. В книгах, фільмах, реальному житті. Мене дуже цікавить момент, коли двоє чужих людей стають одне одному близькими. Для мене це магія. Є в цьому щось надзвичайне. Одне слово, один погляд, рукостискання. І ще ця назва для мене про те, що близькі це далеко не завжди ті, кого ми добре знаємо чи з ким давно знайомі. Близькість це не про час, терміни чи строки. Це про щось зовсім інше. Невловиме і незясовне. І в кожного своє. І в той же час кожна людина, що зустрічається в житті, це цілий всесвіт. Чужий. Який можна пізнати, якщо дозволять.  
 
Які у Вас майбутні письменницькі плани? Над чим зараз працюєте?
Зараз працюю над романом. Не знаю, чи зможу довести до ладу, адже до цього писала тільки оповідання. Тож велика форма - неабиякий виклик. Та він для мене самої дуже важливий, тож зроблю все можливе, аби дати йому життя. І ще допрацьовую дві збірки оповідань.
 
Що би Ви хотіли побажати Вашим майбутнім читачам?
Бажаю сміливо досліджувати себе, досліджувати світ, досліджувати світи інших, тих, кого пощастить зустріти в цьому житті. І ділитися своїм світом. Люди, з якими ми ділимось, які діляться з нами, стають близькими. Бажаю всім близьких людей. Це величезне щастя. 
 
 
 
розмовляв Вадим Герман, PR-менеджер
herman21books@gmail.com