На початку липня світ побачили дві нові книжки знаного австрійського письменника Ервіна Мозера «Деревна мишка Біллі. Прогулянки хороброго мишеняти» та «Моя хатка на дереві. Історії з-над і з-під землі». Вони містять короткі історії з веселими ілюстраціями, які так подобаються малечі.

За словами перекладачки Нелі Ваховської, під кінець життя письменник тяжко захворів, навіть не міг розмовляти. Його дружина вирішила видати підготовлену книжку «Деревна мишка Біллі», до якої ще раніше було зроблено малюнки, але бракувало тексту:

«У передмові вона розповідає, – зазначає Неля, як водила перед чоловіком алфавіт, він кліпав на потрібній літері й так записувала історію. Ця книжечка вийшла набагато простіша за попередні. Але за цією простотою ховається неймовірно багато любові й турботи. Це мене дуже розчулює».

«Деревна мишка Біллі» містить 24 ілюстровані історії про допитливу і веселу мишку Біллі, яка не сидить на місці. Якось, побачивши порожнє дупло в дереві, вона розуміє: це буде її нова хатка! За допомогою двох жменьок м'якого листя і з поміччю жменьки друзів помешкання швиденько перетворюється на затишну домівку. Черепаха привозить стіл, павучок плете штору. «Тепер я – деревна мишка», – вирішує Біллі й радіє новим пригодам. Книжка видається вперше.

«Моя хатка на дереві. Історії з-над і з-під землі» розповідає про білченя Зігфріда, в якого виникла проблема: вітер скинув із дерева його кубельце, і пухнастику ніде жити. Чи прихистять Зігфріда хомячок або інші сусіди? Дехто з них мешкає над землею, а хтось – під нею. Як їм там живеться? Хай де б вони не жили – у нірці, на сміттєзвалищі, в хатці на воді чи на дереві, – білченя всюди зустріне друзів.

Обидві книжки підійдуть для дітей від трьох років.

Раніше українською мовою у  дитячому арт-видавництві «Чорні вівці» вийшли такі книжки Ервіна Мозера: «Фантастичні історії на добраніч», «Чудові історії на добраніч», «Веселі історії на добраніч», «Манюній».

До 15 липня на сайті видавництва діє передпродаж на обидві книжки – посилання.


Довідка про автора.

Ервін Мозер народився 1954 року у Відні, виріс у Бурґенланді, Австрія. Його батьки були виноробами в Ґольсі поблизу Нойзідлерзеє. Ервін був учнем набірника у Відні з 1960 по 1973 рік, потім став вільним митцем — спершу створював здебільшого сюрреалістичні малюнки, згодом почав ілюструвати книжки й писати оповідання. Так Ервін Мозер став дитячим письменником та ілюстратором. Його перша книжка «За великими болотами» вийшла 1980 року у видавництві «Beltz & Gelberg». За нею пішли романи, збірки оповідань, календарі та багато книжок із малюнками. Часто дія його творів відбувається в рідному Бурґенланді, однак автор не обходить увагою і фантастичні, казкові місцини та краї.

Ервін Мозер написав понад 100 книжок, які перекладені багатьма мовами світу. 2006 року його відзначено австрійською Почесною премією за дитячу і юнацьку літературу. 2014 року в містечку Ґольс було відкрито музей письменника. 2017 року Ервін Мозер помер у Відні.

 

Лілія Шутяк, комунікаційна менеджерка

shutiak86@gmail.com