У листопаді у «Видавництві 21» побачать світ дві книжки Таіс Золотковської: нон-фікшн «Писати як дихати. 62 дні творчої свободи» і роман-медитація «Несезон». Над обкладинками працювала художниця Оксана Драчковська, дизайн видання розробила Анастасія Ярощук. Зовсім різні за призначенням та жанром книжки насправді доповнюють одна одну. Насамперед їх об’єднує грецький острів Занте (Закінтос). І якщо нон-фікшн «Писати як дихати» демонструє творчий процес, роботу письменниці над текстами, над собою, демонструючи, так би мовити, лабораторію, в якій народжуються тексти, то «Несезон» – це вже, власне, результат.

«Писати як дихати» – міркування й поради з письменницької майстерності, що стали результатом двадцятирічного літературного досвіду Таіс Золотковської: вона авторка понад десяти книжок, викладає творче письменство упродовж п’яти років, навчалася у тренерів із Ізраїля, Італії та США.

Таіс Золотковська відверто розповідає про особистий письменницький досвід, письменницьке повсякдення, свій острів, свій світ. Це розповідь і розмова, в якій виразно відчутні і присутність авторки, і все те, про що вона оповідає – в есеїстичній формі, легко, ненав’язливо, звично. І читач в якийсь момент долає будь-які бар’єри, блоки та усвідомлює, що писати звично, легко і необхідно – як дихати.

Це книжка для роботи, відпочинку і натхнення. Тут її читачі знайдуть прості, мудрі, легковтілювані ідеї та рекомендації, які стануть частиною їхнього життя і щоденної письменницької практики. Адже «Писати як дихати» – книжка-імпульс: її інтерактивна частина спонукає до творчості і водночас задає ритм та сприяє створенню звички писання, а заразом – і письменницької самодисципліни.

Серед цільової аудиторії книжки «Писати як дихати» Таіс Золотковська бачить людей, «які цікавляться письменством, творчістю, які прагнуть висловити себе через текст, налаштувати зв’язок з власною творчістю та проявити свій голос. Авторів, які вже пишуть та шукають нові способи самовираження за допомогою тексту. Людей, які не мають багато часу на власну творчість, але хочуть відкрити її в собі. Книжка спрямована на широку аудиторію і допоможе майбутнім авторам без спеціальної освіти розпочати писати, зробити письменство щоденною практикою та посилити письменницькі навички. Кожен розділ може бути прочитаний як окремий есей, використаний на заняттях та воркшопах з красного письменства, копірайтингу, сторітелінгу тощо». Також авторка поділилася своїми сподіваннями, що «ця книжка не тільки наблизить читачів до написання, а й нагадає про цінність природи, неспішний ритм життя та отримання задоволення від кожної нашої хвилини на Землі».

Неспішний ритм задає і роман-медитація «Несезон». Він оповідає історію українки-харків’янки Ніни та італійця Адама, яких об’єднав острів Занте. У кожного із них своя втеча, своя мотивація та своя передісторія. Їхня зустріч для них несподівана, як і почуття, що виникло між ними, воно вимагає чесності та рішучості. Стосунки головних героїв роману розвиваються на тлі зимового острова у несезон, що дає можливість спокійно насолодитися навколишньою природою та почути себе. Власне, роман-медитація «Несезон» – це вдих і видих, з яких починається перезавантаження організму, життя, світу.

«Історія «Несезону» народилася зі спостережень за островом Закінтос взимку, – розповіла Таіс Золотковська. – За зачиненими кав’ярнями, за зеленню острова, яка така не схожа на звичну сірість Харкова. Основна ідея, яка проявилася вже наприкінці роботи над романом, – життя повне сюрпризів. Навіть якщо ми думаємо, що зараз несезон для кохання, ніжності, розуміння, втіхи, життя може нас здивувати. Основний мотив – довіра до світу та надія».

Про авторку.

Таіс Золотковська – письменниця, вчителька, засновниця творчої спільноти «Клуб Анонімних Авторів» та резиденції для митців «Дім Автора», що на острові Закінтос у Греції. Авторка дванадцяти книжок для дітей та дорослих Народилася в Харкові, мешкає на грецькому острові.

До 16 листопада «Писати як дихати» і «Несезон» на сайті «Видавництва 21» можна замовити за передпродажними цінами

 

Інга Кейван, PR-менеджерка «Видавництва 21»

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735