«Країна призначення» Тетяни Давиденко – книжка ідеальна, адже в ній і почитати є що, і картинок достатньо. Проілюструвала книжку і візуалізувала образ головного героя та оповідача ведмедя Степана Аліна Гаєва. Оскільки, саме ілюстратор, дизайнер є, власне, першим інтерпретатором видання і навіть впливає певною мірою на подальшу рецепцію, то «Видавництво 21» поміркувало, що було б добре одразу розставити всі крапки над «і» та все з’ясувати у самої Аліни Гаєвої. Ми поставили їй кілька запитань (насправді поступово присипляли її пильність, підбираючись до їхніх зі Степаном стосунків).

Аліна Гаєва, яка, до речі, є ще й частиною бренду українського одягу GA.EVA

  1. Аліно, скільки Ви працювали над оформленням книжки Тетяни Давиденко?

Над книгою я працювала більше року, безпосереднє малювання зайняло менше часу, звісно, але роздуми та натхнення приходять не одразу.

  1. На чому Ви робили акценти у своїх ілюстраціях?

Я спеціально не малювала Степана в трьох-чотирьох ракурсах, а потім вставляла в ілюстрацію, мені хотілось кожного разу малювати його заново аби разом з ним переживати всі емоції відвідуваних країн (усміхається). Ілюстрування – це не просто картинки до тексту, це занурення в новий світ очима художника, така собі паралельна реальність.

  1. Якою є Ваша концепція цієї книги як ілюстратора?

Концепція полягає у спостереженні й участі в процесі одночасно. Ми разом зі Степаном їдемо в африканському автобусі, тікаємо вид циган, купаємось у фонтані і фотографуємось на фоні будинку Нобеля: це як переглядати чужий альбом з фотографіями, але водночас відчувати у роті смак льодяників, привезених із цих подорожей. Легкі, іноді навіть смішні картинки тільки доповнюють атмосферу того, що все дуже поряд, світ малий і безкінечний водночас. Відстані – це те, що ми будуємо у себе в голові, зазвичай.

  1. Чим Вам імпонує саме такий персонаж, як ведмідь Степан?

Так, звісно мені імпонує Степан, він мені дуже симпатичний. По-перше, він реальний: це м’яка іграшка, яка справді побувала у всіх цих країнах. По-друге, він має свій акаунт у соцмережах, де можна стежити за його життям. Степан – це ілюзія реальності, яка проте є реальною.

Ведмідь Степан

  1. Ви б вирушили з таким другом у тривалу мандрівку?

Так, вирушила (сміється з ледь вловимим відтінком замріяності). Хіба хтось є більш дотепний за Степана (сміється).

  1. А які країни Вам особливо цікаві?

Дуже сподобались африканські країни, їх естетка вражає своєю іншістю.

  Фото з facebook-сторінки ведмедя Степана, на якому зафіксовано мить перебування саме в Африці

Із розмови під фото:

Олександр Ірванець [присвятив Степанові дуже багато віршів. - Прим. В21]: Красіво так тобі...

Ведмідь Степан: ця квітка мені пасує, як Ребров Шевченкові [і в цьому весь Степан. - Прим. В21]

P.S. Степан – дуже комунікабельний ведмідь. У нього фантастично багато друзів: когось із них він цитує, з кимось просто обіймається чи вечеряє, чи спить. Заходьте на його facebook-сторінку – переглядайте фото (і обов’язково читайте під ними коментарі) – знатимете про ведмедя Степана майже все, бо у книжці все ж більше: «Країна призначення»

З Аліною Гаєвою від «Видавництва 21» розмовляла Інга Кейван