"На новорічну вечерю Френк Мартін подає стейк із запеченою картоплею. До мене повертається апетит. Я ум’яв усе на своїй тарілці і з’їв би ще. Дивлюся на тарілку Малого. Чорт, він майже не торкався її. Стейк просто лежить собі й усе. Малий уже не той, що був. Планував бідолаха сьогодні бути вже вдома. Планував у халаті й тапочках сидіти перед телевізором, за руку з дружиною. А тепер боїться їхати. Я його розумію. Трапилося раз – трапиться і вдруге. Малий більше не розповідав свої божевільні історії, відколи це трапилося. Мовчав, тримався окремо. Я запитую, чи можна взяти в нього стейк, і він підсовує тарілку до мене."

 

«Видавництво 21» оголошує передпродаж нової книги Реймонда Карвера – «Собор» – лаурета Пулітцерівської премії. Кожне його слово, кожна кома і тире в тексті – мають сенс. Його книги про побутові проблеми та віру у краще завтра. Він шукає Американську мрію, вживає алкоголь та вчиться співіснувати зі світом. А ще він жартує! Принаймні старається.

З 5 по 14 лютого Ви можете придбати в інтернет-книгарні нову книгу Карвера за спеціальною ціною – 225 гривень. Крім того, у цей час буде діяти акція 25% на книгу «Про що ми говоримо, коли говоримо про любов» – перше видання американського письменника українською мовою. 

Реймонд Карвер – найвизначніший американський майстер надкороткої прози другої половини 20 сторіччя. Він, поряд із Буковскі та Фанте, створив «брудний реалізм» – літературний стиль який базується на простоті; герої таких творів зображені у вигляді недосконалих фігур, з вадами, як у звичайних людей, і з деякими способами поведінки, які вважаються досить неетичними.

Власне Карвер, який надихався письмом Чехова, Ґемінгвея, Буковскі та Фолкнера, писав досить стисло, проте змістовно водночас: спочатку він мав двадцять п'ять слів в абзаці, з яких залишав п'ятнадцять, які на кінець перетворював в п'ять – проза, в якій кожен символ має сенс.

Його текст дивовижно співчутливий і чесний, геть не претензійний і неупереджений. Погляд письменника націлений лише на опис і розкриття світу таким, яким він його бачить. І погляд цей такий ясний, що аж болить серце.

 

 

Вадим Герман, PR-менеджер
herman21books@gmail.com