10 листопада у «Видавництві 21» побачить світ книга поезій Пауля Целана «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено», яка завершує повне десятитомне видання творів Пауля Целана у перекладах Петра Рихла. До десятого тому, як і до попередніх дев’яти, Петро Рихло підготував також післямову, ґлосарій, коментарі. Упорядкування Бертрана Бадью і Жан-Клода Рамбаха. В оформленні книги використано акварель Гельґи фон Льовеніх «Затьмарено» до однойменної збірки поезій Пауля Целана. Видання здійснене за фінансової підтримки Представництва Австрійської служби академічного обміну, м. Львів.

Десятитомне двомовне (німецькою та українською) видання творів Пауля Целана виходить у «Видавництві 21» в серії «Меридіан серця» з 2013 року. За цей час побачили світ такі книги: «Мак і пам’ять», «Від порога до порога», «Мовні ґрати», «Нічийна троянда», «Злам подиху», «Волокнисті сонця», «Світлопримус», «Арія снігу», «Притулок часу». У том «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено» увійшли поезії, які Паулем Целаном були написані між лютим і травнем 1966 року в Психіатричній університетській клініці св. Анни. «Хронологічно вірші збірки «Затьмарено» мали б бути розташовані між поезіями збірок «Волокнисті сонця» та «Світлопримус» – проте як поетичний цикл зі спадщини, який був відкритий тільки через майже два десятиліття після смерті Целана в його робочому бюро у Вищій Нормальній школі, вони з’явилися у світ як остання збірка віршів поета, – розповів Петро Рихло. – Ці фрагментарні вірші досягають нас як «пізня пляшкова пошта», яку прибило до «берега серця», як на це поет сподівався у своїй Бременській промові».

Більше про 10 том повного видання творів Пауля Целана, а також про книгу Ізраеля Халфена «Пауль Целан. Біографія юності поета» можна буде довідатися під час онланй-презентації цих видань, що відбудеться 12 листопада на facebook-сторінці «Видавництва 21». Початок о 15:00. Інформаційні партнери: Суспільне Буковина.

Також з нагоди завершення повного видання творів Пауля Целана «Видавництво 21» робить читачам подарунок: з 5 по 20 листопада на сайті видавництва книгу «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено» можна буде придбати за передпродажною ціною, а кожен із дев’яти томів – зі знижкою 30%.

Ці та інші заходи будуть реалізовані у рамках «Місяця Пауля Целана», оголошеного «Видавництвом 21» 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735