У кінці серпня у «Видавництві 21» вийшов роман Артема Чапая «Дивні люди» перша презентація якого відбулася під час 26 BookForum. Наприкінці жовтня – на початку листопада письменник презентує свій роман у кількох містах України.

28 жовтня, Коломия, «Книжкова хата» (проспект В’ячеслава Чорновола, 51), 17:00.

29 жовтня, Івано-Франківськ, книгарня «Є» (вул. Незалежності, 31), 18:00.

3 листопада, Калуш, Калуська центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка (вул. Підвальна, 6), 15:00.

6 листопада, Тернопіль, книгарня «Є» (вул. Валова, 7-9), 19:00.

7 листопада, Чернівці:

  • 14:30 – філологічний факультет ЧНУ ім. Ю. Федьковича, VI корпус, 66 ауд.;
  • 18:30 – Літературний целанівський центр (вул. Ольги Кобилянської, 51).

Артем Чапай, відомий своїм читачам як автор художньо-документальної прози, у новій книжці розкрився як майстер суто художньої прози.

Головний герой «Дивних людей» – наш сучасник неандерталець Стьопа Вовк, якого українські вчені відтворили за ДНК. Він виростає в секретному інституті, замаскованому під гаражний кооператив, і лише після досягнення повноліття виходить у великий світ. Через брак життєвого досвіду та особливості мислення український неандерталець постійно втрапляє у дивні ситуації, а на сапієнсів дивиться поглядом дещо наївного стороннього. Стьопа-неандерталець розмірковує про сапієнсів і часто дивується їм. Це персонаж, який одразу ламає безліч стереотипів – зрештою, це є визначальною складовою світогляду автора, який відомий своїми виступами проти дискримінації будь-якого виду. Зокрема у «Дивних людях» Артем Чапай відстоює права суржика, який вважає цілком природним, та його носіїв. Власне, більша частина роману написана суржиком. Та, звісно, особливо важливими темами і проблемами, які актуалізує автор, є дискримінація прав дітей, сімейне насилля, жорстоке ставлення до тварин тощо.

Незважаючи на наче фантастичність головного персонажа, роман «Дивні люди» не належить до жанру фантастики – радше це трагікомедія, у ньому виразні елементи гротеску і сатири, а водночас і витонченого гумору, чимало алюзій, відсилань до відомих творів художньої літератури і навіть до казок. Артему Чапаю вдалося створити колоритний, динамічний, яскравий текст зі своєрідним голосом. 

Роман «Дивні люди» на сайті видавництва

Інтерв’ю з Артемом Чапаєм з приводу виходу книжки: «…бо в цьому творі автор – лише завгосп»

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735